Перейти к содержимому

Яка різниця між бігуванням і фальцюванням

    Поліграфія — це галузь, що об’єднує безліч технік та способів обробки будь-якого паперу. Проєкти, документи, дипломні роботи набувають досконалого вигляду, краще зберігаються та зручні у використанні.

    Фальцювання та бігування є основними типами постдрукованої техніки обробки паперів, а саме виконання згину. Саме вони є останніми етапами перед перетворенням звичайних поокремих аркушів в поліграфічну продукцію. 

    Між технологіями є суттєві відмінності, які визначають сферу їх застосування. У багатьох випадках під час виготовлення партії друкованої продукції виникає необхідність застосування і біговки, і фальцювання. Розбираємося, в чому відмінності та за яких умов обирається кожний зі способів. 

    Що таке бігування?

    Бігування – це процес створення біга, вузької канавки на папері або картоні, які потрібні для подальшого згину. Процес передбачає використання спеціальної бігувальної машини. Біги створюються в точках, де матеріал буде складатися, та призначений запобігти рваним краям або тріщинам на папері.

    Перевагами бігування є естетичний вигляд комплекту, безпека для документів та точність. Акуратність досягається за допомогою рівного згину краю. Сфера використання методу бігування доволі широка, так зазвичай скріплюються пакування, обкладинки, папки, листівки та конверти.

    Фальцювання 

    Фальцювання – це процес згинання паперу або картону за заздалегідь заданими лініями. Метою способу визначено створення складених структур, прикладом яких є брошури, листівки, папки та інші вироби. Фальцювання дає змогу зменшити розміри паперу та зробити його більш компактним і зручним у використанні. Фальцювання може бути виконано різними способами, включно з одинарним, подвійним або складним фальцюванням, залежно від потрібної структури та дизайну виробу.

    Перевагами варіанту є можливість виробити великий тираж, зазвичай процес здійснюється за допомогою спеціальних машин. Інші плюси — швидкість та акуратність з’єднання аркушів. 

    У поліграфії застосовують різні види фальцювання, які класифікують за кількістю та взаємним розташуванням згинів. Кількість згинів може бути від одного до чотирьох. За їхнім взаємним розташуванням виділяють такі типи фальцювання паперу: 

    • паралельний – з відповідним положенням згинів (“гармошкою”);
    • перпендикулярний — з перпендикулярним положенням згинів та визначеною кількістю сторінок на одному аркуші; за одного фальца формується 4 сторінки, за двох фальців – 6 сторінок тощо.
    • комбінований – одночасно застосовуються паралельні та перпендикулярні фальци, спосіб отримав назву “віконний”.

    Що вибрати?

    Порадити підходящий спосіб можуть фахівці. Якщо мова йде про товсті аркуші паперу або картон, кращим буде бігування. Друк креслень, наприклад, може виконуватися як та міцних листах, так і на тонкій кальці, отож підійдуть обидва варіанти. Вибір фальцювання як варіант, підходить для невеликої кількості аркушів великих розмірів. Широкоформатний друк найчастіше також виконується з бігуванням, особливо в разі наявності частого згинання листів в одному місті. Фальцювання — ідеальне для звичайного паперу, при цьому якість та надійність забезпечується майже на 100%.