Перейти к содержимому

Друк дизайн-проєктів: якому паперу віддати перевагу

    Дизайн-проєктом скорочено заведено називати цілий комплекс послуг. Використання та замовлення проєкту передбачає наступний ремонт, зміну стилю, будівництво або щось подібне. Оскільки крім опису, до пакета входять креслення та/чи малюнки, друк дизайнерських проєктів є важливою частиною роботи. Отож, почати варто з паперу, на якому будуть роздруковані документи.

    Види паперу для дизайн-проєкту

    Залежно від того, якої якості необхідно досягти під час друку креслення, використовують два види паперу: 

    1. Папір без покриття (“uncoated paper”).

    Використання цього виду запечатуваних матеріалів дає змогу вирішити широкий спектр завдань, проте частіше його застосовують для перенесення креслень, планів, діаграм, тобто там, де необхідно передати найтонші лінії. Щільність зазвичай не більше 100 г/м2. Матеріал оптимально підходить для друку монохромних креслень, які часто зустрічаються в інженерно-конструкторських документах. Папір дає змогу переносити кольорові зображення, але не підходить в разі високих вимог до якості передачі кольору. Друк документів загального використання та значних об’ємах найчастіше всього замовляється саме з цього виду паперу.

          2. Папір із покриттям (“coated paper”)

    Матеріал запобігає розтіканню чорнила, забезпечує передачу чіткого зображення з природним відтворенням кольорів, дає змогу уникнути накладення відтінків під час розміщення готового виробу на підкладці. Папір з покриттям буває матовим або з фотоосновою. 

    Матовий папір визнаний оптимальним  варіантом в разі, коли необхідно створити інформаційні плакати або інші матеріали при наступному їх розміщенню в закритих приміщеннях, в якому присутнє яскраве освітлення. Щільність матеріалу – 80-180 г/ м2. Чорнило добре вбирається, не розтікається по поверхні, що дає змогу точно переносити найдрібніші деталі та робити кольоровий друк високої якості..

    Папір з фотопокриттям являє собою тришаровий матеріал зі спеціальним верхнім шаром. Щільність фотопаперу становить від 150 до 270 г/м2. За рахунок фотопокриття чорнило не проникає в структуру паперу, та дає змогу роздрукувати документ з реалістичними зображеннями високої якості.

    Вибір формату

    На сучасному ринку витратних матеріалів присутня безліч варіантів паперу. Що стосується форматності, то найбільшої популярності набули рулонні варіанти. Вони дають змогу переносити навіть великі зображення, коштують менше листового паперу. За європейськими стандартами розрізняють 24, 36, 42, 50, 54 та 60-дюймовий папір. Відповідно до звичних параметрів, мова йде про 84,1; 59,4; 106,6; 127; 137,2 152,4 см.

    Сучасні принтери дозволяють використовувати будь-які формати, але серед замовників найпопулярнішими є А-0 і А-1. Довжина рулонного паперу напряму залежить від щільності – чим вища щільність паперу, то коротшим є рулон.

    Обрати кращий варіант та розрахувати вартість друку можуть лише фахівці. До того ж саме вони можуть професійно оцінити необхідність та рентабельність застосування надто дорогого або доцільність дешевого паперу.